Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 11:24 - Портрети: КЛАЙДЕРМАН
Автор: mitkolrus Категория: Изкуство   
Прочетен: 855 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 20.12.2010 11:25


КЛАЙДЕРМАН

За първи път той дойде в едно бистро на един обяд.
Свиреше така леко, така неусетно и пленително, че отначало си помислих, докато ръфахме повтвърдената суха телешка пържола под черницата в дворчето на бистрото, че той е някъде зад бюфета. Отворил капака на рояла и с една ръка, с два пръста само докосва черно-белите клавиши, или не, само ги погалва, а те сами редят акордите и ги връзват в мелодични ладове, които уж не слушаш, а запомняш.
После се оказа, че това не е било дори CD, а касета, аудио. Но музиката остана завинаги по-сигурно в паметта ми, отколкото на компактдиск.
Тръгнах да я търся тая аудиокасета навсякъде. В музикалните магазини отговаряха, че са я свършили, а по сергиите с чалга вдигаха рамене – какво е това?
Междувременно Клайдерман започна да идва и в съня ми. Не го познавах, но го чувах. Свиреше незабравимо. Вземаше някакъв сюжет, сядаше до пианото, отваряше капака му и изпълваше съня ми с музика…
Започнах да го виждам и през деня. Не го познавах, но го чувах. Обръщах се, вероятно свиреше някъде зад близкия ъгъл. Или може би музиката връхлиташе от отворения прозорец на отсрещния балкон?
Илюзия. Клайдерман свиреше отвсякъде – от врати, от прозорци, от ъгъла, от улицата, от радиото… Чуваш го, без да се вслушваш. Виждаш го, без да го познаваш. Но не можеш да го сбъркаш с друг.
Продължих да го търся. Най-после намерих "The best edition 1999" в един разкошен магазин за музика на компактдиск. И то учудващо евтино. Не е това цената на Клайдерман. Той струва много по-скъпо.
Продължих да го слушам. Не го познавах, но не можех да го сбъркам. Той си свири в единия ъгъл, ти си работиш в другия, но не си пречите. Докато закусваш, обядваш или вечеряш той те следва. Слушаш го без да искаш. И го запомняш. Тиха, лека, неусетна феерия от звуци. И не можеш да го сбъркаш с друг.
…Много по-късно видях снимката му в един вестник. Дошъл в столицата и свирил в НДК.



Из "Точката" - 14 портрета, Митко Колев, © 2002


вижте и от поредицата: Представям Ви: 2. Ричард Клайдерман  -   2.1  2.2 

надникнете и тук





Гласувай:
4



1. tryn - Прекрасно есе!
21.12.2010 18:42
Сега и аз го слушам, Митко.
Благодаря ти, че ме запозна...

Весела Коледа! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mitkolrus
Категория: Изкуство
Прочетен: 382419
Постинги: 262
Коментари: 448
Гласове: 3461