Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 13:21 - Портрети: ОГЛЕДАЛОТО
Автор: mitkolrus Категория: Изкуство   
Прочетен: 1289 Коментари: 2 Гласове:
9



ОГЛЕДАЛОТО

Не е хубаво човек да се вглежда продължително в огледалото. Но е необходимо.
Всъщност огледалото е може би първото запознанство на човек със себе си. С външния му образ, лик. А защо не впоследствие и с вътрешния.
Много неща ни казва огледалото. И много не ни казва.
Някои хора се вглеждат в себе си от суетност. "Огледалце, огледалце, я кажи ми добре ли изглеждам?" И огледалцето казва: "Сложи си тук малко грим, там малко усмивка." Става. Общо взето.
Огледалото не лъже. Всеки може би поне веднаж в живота си трябва да се огледа в истинско огледало. И да се прецени за какво става.
А иначе всеки път когато се взираме в този аксесоар виждаме как изглеждаме. Виждаме се със собствените си очи, а това вече води до заблуди.
Но с малко повече усилия човек би могъл да прозре зад огледалния слой на стъклото. И тогава ще забележи, че чертите от детските снимки отдавна са изчезнали, а и тези от младостта му са вече на някои друг. Ще забележи, че тая бръчка май довчера я нямаше, че този поглед е вече уморен и някой безизразно те гледа отсреща.
Всякакви огледала има: малки, големи, криви, вълшебни, стенни, джобни, панорамни. Във всяко от тях можеш да се огледаш по различен начин.
В малкото огледало можеш да си видиш едва носа. Вирнат или увиснал, крив или грозен – чрез него добиваш представа за себе си.
Виж ако огледалото е достатъчно голямо, ще те отрази в цял ръст. Тогава ще има да се взираш чак във върха на обувките си. Само подметките им не би могъл да видиш без да си вдигнеш краката.
Пред кривото огледало, както и да се въртиш, все тая. Все нещо няма да е наред – я коремът ти ще е много издут, я гърбица като на двугърба камила ще ти се появи. И мислите ти пред него ще са криви. А може и изобщо огледалото да не показва тебе.
С вълшебното огледало всичко е различно. Там виждаш това, което искаш. Заставаш пред него и гледаш, гледаш… До прехласване.
Всъщност огледалото е прозорец към самите нас. Понякога виждаме това, което ни се иска, понякога виждаме неочакваното. Но много често огледалото показва това, което е. Колкото и да не сме съгласни с него.
И най-важното – огледалото никога не лъже!


Из "Точката" - 14 портрета, Митко Колев, © 2002

 
надникнете и тук



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ....Елица
05.02.2011 13:55
С удоволствие ще надникна-мисля,че
най-истинското огледало е това на
собствената си душа-в него е скрито
нашето "аз"-нашата истинска същност-и е
хубаво когато с удоволствие се оглеждаме
в него-поздрави
цитирай
2. lidislidis - Прочетох с удоволствие!
05.02.2011 20:40
И аз ще надникна!
Северняците има доста употребяван израз "Погледни си огледалото" т.е собствената представа. Поздрави!:) Хареса ми !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mitkolrus
Категория: Изкуство
Прочетен: 382238
Постинги: 262
Коментари: 448
Гласове: 3461