Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 23:32 - Серия: Поети с китара
Автор: mitkolrus Категория: Изкуство   
Прочетен: 2080 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 24.02.2011 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВИКТОР ХАРА

Виктор Хара е чилийски певец, поет, театрален режисьор, преподавател и активен политически деец. Неговото име и творчество е тясно свързано със социалистическото правителство на Салвадор Алиенде. Убийството му  след военния преврат в Чили през 1973 година прави Хара символ на борбата срещу подтисничеството на военния режим.

"Военните задържат Виктор веднага след преврата срещу Алиенде заедно със стотици студенти и преподаватели от Техническия университет в Сантяго. Затварят го в превърнатия в концлагер стадион “Чили” с още 5000 арестанти. Там е изтезаван публично. Той обаче продължава да пее, за да поддържа духа на затворниците. Написва в бележника на свой другар по съдба последната си песен, която остава незавършена, защото го извикват на последния му разпит. По-точно разправа. Убиват го след жестоки гаври. Обезобразеният труп на Виктор, надупчен с 44 (!) куршума, е изхвърлен на улицата, откъдето го откарват в Централната морга на Сантяго. Неин служител го разпознава и с риск за живота си известява жена му – синеоката англичанка, балерината Джоан Хара, да отиде да прибере мъжа си, защото всеки момент могат да го закопаят в общ гроб, каквато е масовата практика в онези дни на кръв и ужас.

Тя го намира сред планини от обезобразени като него жертви на хунтата. Погребва го в ниша на Централното гробище, която още от следващия ден започва да се отрупва от цветя и бележки, изпълнени с обич и преклонение към любимия певец на Чили."
Къдринка Къдринова - Монд дипломатик

Сега ви предлагам 3 негови песни:
Manifiesto Te Recuerdo Amanda A Desalambrar








Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tryn - Харесах, Митко –
25.02.2011 04:54
и текста, и клипчетата.
Не знаех нищо за този чилийсли певец.
Багодаря и приятен ден! :)
цитирай
2. smile999 - Спокоен и ползотворен да е денят ...
25.02.2011 12:04
Спокоен и ползотворен да е денят ти!
С интерес изслушах и прочетох!:-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mitkolrus
Категория: Изкуство
Прочетен: 382313
Постинги: 262
Коментари: 448
Гласове: 3461